Studentboende

Att börja studera innebär ofta stora omställningar i livet och kan även ses som en nystart. Det kan vara så att du redan bor i staden och bara genom att börja studera är helt nytt och främmande. Men det kan även vara så att någon tar ett stort steg och flyttar hemifrån för att komma närmare studierna.
.
Nedan följer tips på hur du som blivande student kan gå tillväga för att hitta ett boende samt vad för olika typer av boenden det finns. 

Studentbostad
Som student finns det olika alternativ till boende. Studentbostad är ett billigare alternativ för dig med ett giltigt antagningsbesked. Dessa bostäder varierar i storlek för att kunna passa alla studenter på alla sätt. Många upplever studentbostäder som dyra, men det positiva med att bo i en studentbostad är att de i allra flesta fall är hyresfria under sommarmånaderna Juni och Juli och att el, värme, vatten, tv och internet ingår som standard.
.
Många av de studentbostäder som finns i Norrköping ligger antingen centralt eller i närheten av Campus. Här kan du hitta en karta på de studentbostäder som finns i Norrköping. När du vet att du ska börja studera på Universitetet är det viktigt att du i god tid ställer dig i kö. Du som student får bo i en studentbostad under perioden du studerar och till dess du är färdigutbildad. 

Studentkorridor
En studentkorridor kan vara ett bra sätt att knyta an nya kontakter om du inte känner till staden sen innan. I en studentkorridor har du eget rum men delar oftast kök och allrum med andra studenter i samma korridor. Vissa av rummen är möblerade sedan innan och då ingår ofta skrivbord, bokhylla, stol, fåtölj och säng. Fördelen med studentkorridor är att de ofta ligger i närheten av universitetet. En annan fördel är att korridorer generellt är billigare än vanliga studentlägenheter.  

Hyres- eller bostadsrätt?
Studentbostad eller studentkorridor är inte dem enda sätten att få sig en bostad. En del kanske har möjligheten att köpa egen bostadsrätt och i Norrköping finns det stora möjligheter. Staden expanderas och fler byggnadsprojekt är på gång där nya fina lägenheter ständigt dyker upp. 

Andra vägar
Känner du att du inte har möjligheten till egen bostadsrätt eller inte har tillräckligt med kö-poäng, eller inte är intresserad av att bo inom studentbostäder finns det andra vägar att hitta lägenheter. I Norrköping finns det flertalet privata och kommunala aktörer som hyr ut vanliga hyresrätter. 
.
Det går även att vända sig till Facebook och gå med i olika grupper för att söka lägenheter i Norrköping. Nedan följer lite tips på länkar som kan vara till stor hjälp. 

Länkar

Studentbo Är ett helägt dotterbolag till Hyresbostäder i Norrköping och ansvarar för studentbostäder i Norrköping.
.
Hyresbostäder Hyresbostäder är Norrköpings största bostadsföretag, med ca 9 800 lägenheter och drygt 300 lokaler. De hjälper sina hyresgäster att skapa ett hem, bland annat genom att erbjuda Norrköpings bredaste urval av bostäder och möjligheter att skräddarsy sitt boende efter tycke och smak.
.
KOMBO Hyresgästförening för studenter vid LiU. Dessutom gratis! Hjälper även till med nödbostäder i början av varje termin för dem som inte har hunnit hitta bostad vid terminens början.
.
FastighetsbyrånHjälper dig att hitta bostadsrätter i Norrköping. På hemsidan finns en köpguide som ger dig tips i flera steg på saker som är bra att tänka på inför ditt köp. 
.
Bostadsportal – Här hyr du en bostad i andrahand. Här kan du skapa en profil på vad du söker för bostad och du blir matchad med en ägare 
.
BlocketMånga studenter hittar sina lägenheter här. Viktigt är att vara aktsam om du letar lägenhet här då det finns många fula fiskar där ute!